MARMARA İLAHİYAT CAMİ

MARMARA İLAHİYAT CAMİ



Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii, üniversitenin Üsküdar Bağlarbaşı’ndaki yerleşkesi içinde yer almaktadır. Bağlarbaşı Semti Boğaziçi Köprüsü’ne yakınlığının yanı sıra son yıllarda toplu ulaşımda kavşak noktası haline gelmiştir. Hemen yanındaki Capitol Alışveriş Merkezi ve yakın çevresinde gelişmiş bulunan Merkezi İş Alanı’nın oluşturduğu yoğunluk nedeniyle vakit namazlarına devam eden cemaat sayısı oldukça fazladır.

Marmara İlahiyat Camii meydanı ve altındaki kültür merkeziyle beraber yaklaşık 30.000 m2'lik inşaat alanına sahiptir. Kültür merkezi bütünüyle bünyesinde; dershaneler, konferans salonu, sergi alanları, kitap kafe ve sinevizyon odalarını ihtiva eden(içeren) sosyal hayata ait bir çekim merkezi olarak düşünülmüştür. Cami 4500 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir.
Ana ibadet mekanına erişim geniş bir ön avlu üzerinden sağlanmaktadır. Bu avlu aynı zamanda cenaze namazları için kullanılmaktadır. Avluda alt katlara erişimi sağlayan sirkülasyon araçlarının yanı sıra bir de açık şadırvan bulunmaktadır.
KÜNYE


Proje Yeri: İstanbul, Üsküdar
Proje Tipi: Cami / Mescit
Proje Tipi Grubu: Dini
İşveren: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 8,500 m2
Toplam İnşaat Alanı: 30,000 m²
Onikigen planlı, betonarme  üzerine çelik konstrüksiyon olarak inşa edilen cami; 12 adet çelik taşıyıcı üzerine oturtulan 35 m çapında ve 35 m yüksekliğinde merkezi kubbe, özel geometrik yapısına uygun birleşim detayları ile kademe kademe yükselmektedir. Taşıyıcı kolonlar , tasarımda yer alan geleneksel Türk üçgeni formuna uygun olarak bir araya getirilen çelik kirişler ile kubbeye bağlanmaktadır. Bu kısımda yer alan ana çelik kirişe ise, kubbeyi oluşturan çelik yay omurga kirişleri oturmaktadır. Omurga kirişleri üzerinde, içten ve dıştan mimari tasarıma göre şekillendirilen,  yapı fiziği etkenleri ve uygulama detaylarının titizlikle irdelenmesi sonucu son halini alan basamaklı helezon yapı yer almaktadır. En tepede geleneksel geçiş öğesi mukarnastan esinlenerek tasarlanmış, paslanmaz çelik ve camdan oluşmuş bir ışıklık bulunmaktadır. Paslanmaz çelik karkas ve cam kaplama olarak yapılan prizmatik ana kubbe dıştan bu ışıklığa oturmaktadır.
Mimari  üslup nasıl olursa olsun anlam ve önemi değişmeyen mihrap, minber ve  kürsü bütünlük içinde tasarlanmış ve doğal taştan üretilmiştir. Geleneksel sanatlarımızın en nadide motifleri bir araya gelmiş, cami mekanını taçlandırmıştır. Halı da bu bütünlüğe uygun renk ve desenlere sahip bir zemin teşkil etmektedir

Yorum Gönder

0 Yorumlar