ROMA GEZİLECEK YERLER

TARİHİ KENT ROMA'DA GEZİLECEK YERLER


Öncelikle merhaba, bu yazımda çok büyük bir tarihe sahip Roma hakkında bilgiler verip gezme imkanınız olursa gitmeniz gereken ya da gidebileceğiniz yerleri sizlere anlatmak istiyorum.

ROMA

İtalya'nın Lazio bölgesinde bulunan Roma'nın günümüzde nüfusu yaklaşık 2.700.000'dir.Tiber ve Aniane adında iki nehrin arasında bulunan bu tarihi şehir ayrıca Akdeniz'e de yakındır.Bu şehirde Katolikler'in lideri Papa'nın yaşadığı Vatikan bulunmaktadır.İtalya'nın en kalabalık şehri olduğunu büyük ihtimalle duymuşsunuzdur ancak burası Avrupa'nın en geniş yüzeye sahip başkentidir de aynı zamanda.Dünyanın en fazla ziyaretçi ağırlayan şehirlerinin başında gelen bu şehir yaklaşık 3.000 yıllık bir tarihe sahiptir.Roma'ya gitme şansınız olursa sanat ve mimarlık harikası sokaklarında gezebilir ve tarih,sanat ,kültür ve mimarinin nasıl böyle bir uyum içinde kullanıldığına şaşırıp kalabilirsiniz.

Roma belki ilginç gelecek ancak 7 tepe üzerinde kurulu bir şehirdir.Bunlar Palatino,Aventino,Campidoglio,Quirinale,Viminale,Esquilino ve Cello'dur.

Roma'da para birimi olarak Euro kullanılmakta ve ana dil İtalyanca'dır.

GEZİLECEK YERLER

Roma dediğim gibi 3.000 yıllık bir tarihe sahip ve sanat,kültür,mimari olarak üst düzey bir şehir.Burada gezebileceğiniz birçok yer bulunmakta.Sakın bir günde bütün şehri gezebileceğinizi zannetmeyin.

Kolezyum , Roma Forumu ,Roma Aşk Çeşmesi , Vatikan , Castle Sant Angelo , Santa Maria Maggiore Bazilikası, Piazza Venezzia ,Pantheon, İspanyol Merdivenleri , Palatino Tepesi ve daha birçok yer gezmek için mükemmel yerler.

KOLEZYUM

Flavianus Amfitiyatro adıyla da bilinen  dünyaca ünlü bu görkemli yapı,adını girişinde bulunan devasa Colossus Neronis Heykeli'nden almaktadır.Uzun süre önce depremler kullanılamayacak bir hale gelmiş ancak 2007 yılında Dünya'nın 7 Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.Gladyatör dövüşlerini hatırlarsınız.İşte bu sayede Kolezyum adını tarihe duyurmuştur.Burası eskiden tiyatro,barınma yeri,taş ocağı ve kışla gibi çeşitli amaçlar için de kullanılmıştır.Bu sayede buranın çok yönlü yapısını kavrayabiliyoruz.

ROMA FORUMU
ROMA FORUMU

Roma Forumu 250 metreye 170 metre boyutlarındadır.Forum eskiden şehrin merkezi konumunda bulunan,insanların sosyal gündemden veya gelişmelerden haberdar olmak için bir araya geldikleri bir yerdi.Ayrıca bu forum arkeolojik kalıntıları,yakınında bulunan Kolezyum ve Palantino Tepesi'yle beraber yıllık 6 milyon civarında turist potansiyeline sahiptir.

ROMA AŞIKLAR ÇEŞMESİ

Bu çeşme ise Avrupa'nın en önemli çeşmelerinden biri olup Nicola Salvi tarafından yapılmıştır.Roma'ya gelen turistlerin çoğunluğunun yaptıkları dilek tutup bu çeşmeye para attığını duyduğunuzu düşünüyorum.Bunu tuttukları dileklerin kabul olacağına ve Roma'ya tekrar geleceklerine inandıkları için yapıyorlar.Giderseniz havuzun etrafında para toplayanları görünce şaşırmayın.Bu paraların hayır kurumu Caritas'a verilip yoksulların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığını belirtiyim.

PANTHEON

Tapınak olarak imparator Hadrian tarafından yapılan bu yapı ''Tüm tanrıların ta
pınağı '' anlamına geliyor.Roma'da bulunan en eski ancak en iyi korunan yapıdır.Bu yapıda en önemli kısım kubbesidir.Bu kubbe 43 metre uzunluğunda ve ortasında içeri ışık girmesi için tasarlanan ''Oculus'' adında delik bulunmaktadır.Gördüğünüzde şaşkınlığınızı gizleyemeyeceğiniz bir kubbe bu.Bu kadar yüksek yapıyı nasıl yaptıklarını sorduğunuzu duyar gibiyim.Romalılar'a özgü bir beton çeşidi kullanılmıştır .Betonun basınca dayanıklı bir malzeme olması sebebiyle kullanıldığı düşünülmektedir.

İSPANYOL MERDİVENLERİ

Aşıklar çeşmesine yakın olarak konumlanan bu yapı yerel halk için adeta bir toplanma noktasıdır.Üst kısmında Monti Kilisesi,alt kısmında Fontana della Barcaccia adlı Aşıklar Çeşmesi'nden farklı bir çeşme ve etrafında alışveriş yapabileceğiniz caddelerle beraber güzel vakit geçirebileceğiniz alanlar bulunmaktadır.

VATİKAN

Pek çoğumuz Vatikan'ın kendi başına ülke olduğunu bile bilmiyor olabiliriz ama problem değil çünkü artık öğrendiniz.Burası Roma'nın içinde ve dünyanın en küçük ülkesidir.Evet yanlış duymadınız bir ülke Roma şehrinin içinde.

Burası Hristiyanlık ve Katolik mezhebi için çok önemli bir yere sahip olmakla beraber gezip görülmesi gereken çok fazla yer olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Vatikan Müzeleri birçok bölümden oluşmasıyla bilinir.Bunlardan en önemlisi sayılan Papa için yapılmış Sistina Şapeli'dir.Bu şapelde tavanda Michelangelo tarafından yapılan ''Adem'in Yaratılışı'' en önemlisi sayılmaktadır..Her yıl 4 milyondan fazla turistin burayı ziyaret ettiğini de söylemeliyim.Burada hala ayin ve vaftiz yapılmakta olup buraya ulaşım otobüs ve metro ile sağlanmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar