NİKOLA TESLA MÜZESİ

NİKOLA TESLA MÜZESİ

Ünlü mucit ,Tesla birimini bulan insan.Evet Nikola Tesla.Bu yazımda sizlere Fizik bilimi için çok önemli işler yapan Nikola Tesla için kurulmuş Nikola Tesla Müzesi hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Öncelikle Nikola Tesla hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.Tesla, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli mucit ve bilim adamlarından biri olarak aklımıza kazınmıştır.Elektrik ve manyetizma alanında birçok buluşları olup 700 tane patente sahiptir.Alternatif akımın kullanımına dayanan elektrik enerjisiyle çalışan(motor ve jeneratörler) bir sistem icat etmiştir.Tesla Bobini olarak bilinen çekirdeksiz transformatör jenaratörlerini icat etmiştir.




1952'de Tesla(Manyetik alanın  yoğunluğu) biriminin mucidi Nikola Tesla'nın kişisel eşyalarını sergilemek amacıyla Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Krunska Caddesi'nde  kurulan bir müzedir.Gezerken etkilenmemenin neredeyse imkansız olduğunu belirtmeliyim.Bu müzede yaklaşık 160.000 orijinal belge ve 5.700 kadar kişisel eşya sergilenmektedir.Müze Belgrad'ın en merkezi yeri olan Cumhuriyet Meydanı'na 15 dakikalık mesafede bulunmaktadır.

Bu müzede floresan lamba,neon ışıkları,hızölçer,elektron mikroskobu,mikrodalga fırın gibi önemli eşyalar sergilenmekte ve bu müze iki katlı olup girişte Tesla'nın heykeli bulunmaktadır.Tesla'nın heykelinin bu şekilde konumlanmasının sebebi gelenler için müzenin daha ilginç olması  ve gelenlerde merak uyandırması düşünülmüştür.

Günümüzde kullandığımız kablosuz cihazlar,cep telefonları,radarlar,radyo gibi birçok cihazın gerçek mucidinin Tesla olduğunu söylemeliyim.Ancak Tesla yaşadığı dönemde değeri bilinmeyen  bir bilim adamıdır.

Nikola Tesla ,en büyük hayali olan kablosuz enerji transferiyle ilgili deneyler yapmıştır.Kilometrelerce uzaklıktaki ampülleri yakmayı başarabildiğini de söylemem gerekiyor.Gerçekten yaptığı icatlarıyla,buluşlarıyla örnek alınabilecek bir insan.

Eğer Sırbistan'a gitme şansınız olursa kesinlikle gidip bu müzeyi görün derim.Size çok şey katacağına emin olabilirsiniz.Giriş ücreti olarak 500 Dinar yani yaklaşık 13 TL gibi bir ücreti var.Umarım size bu yazımda bir şeyler katabilmişimdir.Görüşmek üzere , hoşçakalın!








Yorum Gönder

0 Yorumlar