ÖZGÜVEN NEDİR? GELİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

ÖZGÜVEN NEDİR?

Özgüven , adı üstünde kişinin kendine olan güvenidir. Kişinin kendini tanıyıp, kendine inanarak hareket etmesidir.Kendisiyle barışık bir birey olmaktır.  Herkesin kusurları , eksikleri vardır. Özgüvenli insanlar bunların farkında ve kendini bu şekilde kabullenmişken özgüveni düşük kişiler bu kusurlarına takılıp kalır ve enerjisini düşürür.

Özgüveni düşük kişiler doğru bildiği bir işte bile hata yaparken özgüveni yüksek bireyler her işin üstesinden gelebilir.Özgüvenli insanın daima tutunacak bir dalı vardır .Çünkü kendini her yönden geliştirmeye çalışmıştır.

Diğer bireyler hakkımızda devamlı olumlu düşünemeyebilir fakat bu kişilerin duygu ve düşünceleri bizi etkilememeli.Eğer her söylenen bizi etkilerse mutsuz bir hayat geçirmemiz kaçınılmaz.Bu şekilde diğer insanların ne düşündüğünü önemsedikçe hata yapmamız kaçınılmaz bir hal alır.Kendimizle barışık bir şekilde eksiklerimizi bilir , kendi duygu ve düşüncelerimizle hareket edersek hem mutlu hem de başarılı bir birey olabiliriz. Bu da özgüvenimizin daha da artmasını sağlayacaktır.

Özgüvenli olmak demişken yanlış düşüncelerimiz veya davranışlarımız olabilir. ''Ben böyleyim , bana göre doğru.'' tarzında kesinlikle bir yanılgıya düşmemeliyiz. Yanlış herkes için yanlıştır. Bizim için önemli olanın her yönden kendimizi geliştirmek olduğunu unutmamamız gerekiyor.Kendimizi geliştirdikçe saygınlığımızın arttığını ,kendimizi iyi hissettiğimizi zaten farkedeceğiz.

Özgüveni abartıp daha doğrusu yanlış algılayıp diğer insanlara tepeden bakan kişiler de yok mu , elbette var. Yani ego sahibi insanlar.Bu tarz bir davranışa girmemiz diğer insanlar tarafından olumsuz algılanmamıza sebep olur.

ÖZGÜVENİMİZİ GELİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Elbette mümkündür.Her şeyde olduğu gibi özgüven konusunda da değindiğimiz gibi kendini geliştirmek çok önemli.Kendimizi geliştirdikçe daha iyi hissedeceğiz.

Eksiklerimizin farkına varıp bunlara göre harekete geçersek daha net sonuçlar alabiliriz. Mesela fizik olarak kendini beğenmeyen biri spor yapmaya başladı.Aynanın karşısına geçip kendinde gördüğü değişikliklerle kendini motive edecek ve özgüveni artacak.

Her zaman bir şeyleri merak edip öğrenmeye çalışarak özgüvenimizi ciddi anlamda arttırabiliriz.

Elbette hata yapabiliriz fakat bu hatalardan ders çıkarıp kendimizi düzeltmeliyiz. Ben böyleyim diyerek aynı hataları yapmaya devam etmemeliyiz.

Ne olursa olsun kendinden emin ol dostum ama her ne olursa olsun.

KENDİNİZE DEĞER VERİN.

Bu yazımı okuduysan eğer özgüven hakkında bir şeyler öğrendiğini ve harekete geçeceğini umuyorum. HADİ DOSTUM , HER ZAMAN KENDİNİ GELİŞTİRMEYE BAK , KENDİNİ ÇOK AMA ÇOK SEV .




Yorum Gönder

0 Yorumlar