STOCKHOLM SARAYI


İSVEÇ’TE HARİKA BİR SARAY:STOCKHOLM SARAYI

Öncelikle merhaba , bu yazımda Avrupa'nın en eşşiz kraliyet saraylarından biri olan Stockholm Sarayı'nı sizlere anlatmak istiyorum.

1760 yılında yapımı tamamlanan bu saray,İsveç Kraliyet Ailesi’nin resmî olarak ikamet ettiği yerdir.Mimari açıdan ''Barok '' tarzında yapılan bu saray adından da anlaşılacağı üzere İsveç’in Stockholm şehrinde bulunmaktadır ve bu sarayda 1400'den fazla oda bulunur.Barok ,Rönesans klasisizmine tepki olarak ortaya çıkan bir üsluptur.Bu kompleks bina  üç müze ve kraliyet dairelerinden oluşmaktadır.İtalyan Barok cephesiyle muhteşem bir görüntü sunan Stockholm Saray’ı Avrupa’nın en eşsiz kraliyet saraylarından  biridir dersek yanlış söylemiş olmayız.
 
MECİDİ ASLAN HEYKELİ

Saray ,kral tarafından devlet başkanı sıfatıyla görevini icra ederken temsili amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Stockholm'un eski şehir kısmı Gamla Stan'ın girişine yakın bir alanda kurulu olan sarayın güney cephesi Slottsbacken'e bakarken doğu cephesi ise Skeppsbron'a sınır konumundadır.Ayrıca Skeppsbron'un şehir merkezinin doğu kıyısı boyunca uzanan etkileyici bir rıhtım olduğunu belirtmekte fayda var.Kuzey cephesinde Lejonbacken yer almaktadır.Lejonbacken nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyim, Lejonbacken'in ismini Medici aslanları heykellerinden aldığını belirtiyim.Batı cephesi de Högvaktsterrassen adında açık alana bakmaktadır.


Burada ilk bina 13. yüzyılda Birger Jarl tarafından inşa edilmiştir ve kale şeklindeydi.Jarl'ın amacı Malaren Gölü'nü korumaktı.Kule daha sonra ''ÜÇ TAŞ (Tre Kronor)'' adında bir saraya dönüştürülmüştür.1690'da sarayın barok stilde inşa edilmesine karar verilmiştir ve çalışmalar başlamıştır.Ancak 1697 yılında çıkan yangında sarayın büyük bir kısmı yıkılmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar