RİZE ÇAMLIHEMŞİN HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

KARADENİZ'DE MÜKEMMEL BİR YER:ÇAMLIHEMŞİN

Arkadaşlar , öncelikle hoşgeldiniz.Bu seferki yazımda size Karadeniz'in gözde yerlerinden Çamlıhemşin hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

GENEL BİLGİ

Çamlıhemşin Doğu Karadeniz'de bulunan Rize ilinin ilçelerinden biridir.885 kilometrekare alanı kaplayıp bu alanın %80'i ormanken dağınık ve tepelik alanlardan ibaret olup , düz alanlar hemen hemen yok denebilir.Ayrıca Çamlıhemşin'in denize kıyısı yoktur.İlçenin 7 köyü Laz köyüdür ve Lazca konuşulmaktadır.Yerli nüfusun temel geçim kaynakları çay , hayvancılık ve orman işleridir.Turizm,arıcılık,balıkçılık da gelişmekte olan geçim kaynaklarıdır.

ÇAMLIHEMŞİN TARİHİ

Dünyaca tanınan Ayder Yaylası'nı ve Kaçkar Dağları'nın da önemli bir bir bölümünü kapsayan Çamlıhemşin, 1 Nisan 1960 tarihinde Hemşin'den ayrılıp ilçe olmuştur.

Dolayısıyla Çamlıhemşin'in tarihini Hemşin'den ayrı tutmak pek mümkün değildir.Kafkaslardan,güç kaybeden Türk boyları Çoruh Vadisi ile Hemşin ve bugünkü Çamlıhemşin bölgesine göç ettiler.M.Ö başlayan bu göç M.S. 5. ve 6.yy'da devam etmiş, Malazgirt Savaşı'ndan sonra da 7000 ile 9000 civarında yaylacı ve göçer Türk aile bölgeye yerleştirilmiştir.(Göçer aile Kuman ve Kıpçak)

GEZİLEBİLECEK YERLER

3000 metre yükseklikten aşağı rakımlara 70 kilometrelik bir yol kat eden ve bu sebepten ismini alan Fırtına Deresi Çamlıhemşin'in merkezinden geçip Pazar-Ardeşen sınırından Karadeniz'e dökülür.İklimi her mevsim yağışlı ve kışları ılımandır. Kısaca tipik Karadeniz iklimi.

Çamlıhemşin'in en turistik bölgesi ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı Ayder Yaylası'dır.Ayder 1350 metre rakıma sahiptir.Ermeni dilinde tarla anlamına gelen sözcüğün Hemşin lehçesindeki karşılığı olan Ayder ismi,günümüzde hiç tarlası olmayan Ayder Yaylası'nın isim kökenidir.

Osmanlı Dönemi'nde de şifalı suları ile bilinen Ayder, 1987 yılında turizm merkezi haline gelmiştir.Romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları gibi pek çok hastalığa faydalı olduğu söylenen 250 metre derinlikten 50 derece sıcaklıkta çıkan bu kaynak suları çokça rağbet görmektedir.Egzama,sedef ve farklı cilt hastalıkları olanlar Ayder'in şifalı sularını tercih ederler.


Ayder'de kış ve yayla şenlikleri yapılmaktadır.Kışın Karraft ile kaymak veya kanotsvi  yarışlarını izlemek için kış şenliklerine katılmalısınız.Ayder'in şelaleleri,dereleri,kaplıcaları,balı ve yemyeşil çimenleri ile insanı cezbeden ve kendine çeken bir doğası vardır.Ayder'de ayrıca kaplıca turizmi,Kaçkar tırmanışları,yayla yürüyüşü ve kamp gibi farklı aktiviteler de yapılabilir.

KONAKLAMA

Konaklamak için seçenek oldukça fazla.Özellikle ahşaptan yapılan tesisler bölgenin doğal dokusuna uygun olup çokça tercih edilmektedir.Bölgede ahşap yapılar desteklenmektedir çünkü son zamanlarda bölgenin doğal yapısının korunması için yasal düzenlemeler yapılmıştır.

Gerçekten gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor.Eğer imkanınız varsa gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim.


Yorum Gönder

0 Yorumlar